×

Uyarı

XML dosyasının yüklenmesi başarısız.

Pazartesi, 20 Mart 2017 15:02

Yardım Yönetmeliği

T.C.
VAN Çatak BELEDİYESİ
SOSYAL YARDIMLAR YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Esaslar
Amaç
MADDE 1- Bu yönetmeliğin amacı; Çatak İlçesi Belediyesi sınırları içerisinde ikamet eden;  dar gelirli, yaşlı, dul, yoksul, muhtaç, kimsesiz, düşkün, ve engelliler ile yangın, sel ve benzeri afetlere maruz kalan muhtaç kişilere bütçe imkanları dahilinde yapılacak ayni, yardımı gibi sosyal yardımların yapılmasına dair usûl ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2- Bu Yönetmelik, Çatak Belediyesi sınırları dâhilinde ikamet eden kişilere yapılacak sosyal yardımları kapsar.
Dayanak
MADDE  3-  5393 sayılı Belediye Kanununun 14’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri ile 15.  maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi, 60. maddesinin  birinci fıkrasının (i) bendi hükümleri ile Muhtarlık İşleri Müdürlüğü görev ve çalışma yönetmeliğinin 7.maddesine dayanılarak hazırlanmıştır
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu yönetmeliğin uygulanmasında;
a)                 Belediye: Çatak Belediyesini,
b)                 Belediye Başkanı: Çatak Belediyesi Başkanını,
c)                 Belediye Meclisi: Çatak Belediyesi Meclisini,
d)                Belediye Encümeni: Çatak Belediyesi Encümenini,
e)                Müdürlük: Çatak Belediyesi Muhtarlık İşleri Müdürlüğünü,
f) Ayni yardım: Yiyecek, giyecek, yakacak, kırtasiye, eğitim, ev eşyası, ulaşım, hasta bezi, çocuk bezi, tıbbî araç-gereç, ilaç, rehabilitasyon amaçlı protez araç-gereçleri, engelliler için akülü veya aküsüz tekerlekli sandalye, koltuk değneği ve benzeri mal ve malzeme yardımılarını ifade eder
g) Engelli: Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılama güçlükleri olan ve korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişiyi,
h) Gerçekleştirme Görevlisi: Giderin gerçekleştirilmesi için ödeme emri belgesini düzenleyen ve Harcama Yetkilisi tarafından görevlendirilen kişiyi,
l Harcama Yetkilisi: İlgili birimin Müdürünü,
m) Hizmet yardımı: Ayni ve nakdi yardımlar dışındaki diğer sosyal yardımları,
n) Sosyal yardım: Bu Yönetmelikte belirtilen şartları taşıyan kişilere yapılacak ayni, hizmet yardımlarını,
o) Şartlı bağışlar: Kamu kurum ve kuruluşları, vakıf ve dernekler, sivil toplum kuruluşları, özel ve tüzel kişiler tarafından sosyal yardım harcamalarında kullanmak üzere nakit olarak ve makbuz karşılığında Belediye veznesine, Belediye tahsilat bürolarına ve Belediyenin banka hesabına ödenen bağışları,
p) Yönetmelik: Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Sosyal Yardım Esasları yönetmeliğini
ifade eder.
Sosyal yardımlara ilişkin genel esaslar
MADDE 5- (1) Belediye bu Yönetmelikte belirtilen şartları taşıyan kişilere sosyal yardımda bulunabilir. Sosyal yardım uygulamalarına ait genel esaslar şunlardır;
a)    Sosyal yardımların yapılabilmesi için her yıl belediye bütçesine ödenek konulur ve Çatak Belediyesi  Meclisince onaylanır.
b)   Sosyal yardım taleplerinin karşılanmasında belediyenin mali durumu, hizmetin ivediliği, muhtaç olma derecesi, başvuru veya tespit sırası dikkate alınır.
c)   Bu yönetmelik kapsamına giren sosyal yardımlar, belediyenin mali durumu, hizmetin iş birliğinde kamu kurum ve kuruluşlarının, dernek ve vakıfların, sivil toplum kuruluşlarının, özel ve tüzel kişilerin ayni, nakdi ve benzeri bağışlarıyla da yapılabilir.
d)      Sosyal Yardımların yapılmasında temel amaç; ihtiyaç sahiplerinin yiyecek, giyecek, yakacak, kırtasiye, eğitim, ev eşyası, ulaşım, hasta bezi, çocuk bezi, tıbbi araç – gereç, ilaç, rehabilitasyon amaçlı protez araç – gereçleri ile engelliler için akülü veya aküsüz tekerlekli sandalye, koltuk değneği gibi ayni ihtiyaçlarını, hizmet ihtiyacını ve  ihtiyacını karşılayarak temel nitelikteki sosyal ve ekonomik sorunlarının çözümünde ilgilisine yardımcı olunmasıdır.
e)      Muhtaç olup, yolda kalmış, hastalık,sevk, askerlik, vb. gibi nedenlerle il dışına  gitmesi gereken kişilerin biletleri müdürlük tarafından temin edilir.
f)       Ayni ve nakdi yardımların programlarının uygulanmasında yaşlı, engelli, çocuklar,yetim ve öksüzler, kimsesiz ve düşkünler ile şiddet mağduru kadınlara öncelik tanınır.
İKİNCİ BÖLÜM
Sosyal Yardımlardan Yararlanma Usul ve Esasları
 MADDE 6- (1) Çatak Belediyesi sınırları içerisinde ikamet eden, aşağıda belirtilen kişiler belediyece yapılacak sosyal yardımlardan yararlandırılabilir.
 a) Dar gelirli, yaşlı, dul, yoksul,   muhtaç, kimsesiz ve engelli kişiler.
b) Kamuya ait ilkokul, ortaokul, lise ve dengi okullarda eğitimini sürdürmekte olan muhtaç, yoksul, kimsesiz, yetim, öksüz ve engelli yardıma muhtaç öğrenciler.
c)Yangın, sel, ve benzeri afetlere maruz kalmış olup ayni, nakdi ve hizmet yardımına ihtiyacı olduğu tespit edilen kişiler.
 Başvuru
 MADDE 7- (1) 6 ncı maddede sayılan kişilerin bu yönetmelik kapsamındaki sosyal yardımdan yaralanabilmesi için müdürlüğe başvurması gerekir.
      (2) Başvuru olmasa dahi, 6 ncı maddede sayılan kişiler için, basında yer alan veya zabıta birimlerince veya muhtarlıkça veya özel ve tüzel kişiler tarafından Belediyeye bildirilenlerin ihtiyaç sahibi olduğunun müdürlükçe resen yapılacak inceleme üzerine tespit edilmesi halinde, ilgili kişinin rızası ile başvurusu yapılmış sayılır ve 8 nci maddede sayılan belgeler tamamlattırılır Müdürlük kendi imkanları ile tanıma ziyaret ile muhtarlarla işbirliği halinde belirler.
Müdürlüğün resen inceleme ve tespiti;
a) Belediyenin bilgi kaynakları, kendi personeli saha çalışması.
b) Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan bilgiler
c) Yardım Derneklerinden, sivil toplum kuruluşlarından,muhtarlardan,özel ve tüzel kişilerden alınan bilgiler,
d) Kaymakamlık, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bilgi kaynakları ile SOYBİS’ten alınacak bilgiler,
e) Kamu Kurum ve Kuruluşlarının bilgi kaynakları vasıtası ile yapılabilir.
f)Gerekli görülmesi halinde sağlık raporu,boşanma belgesi gibi belgelerin istenilmesi
 MADDE 8- (1) Müdürlükçe yapılan inceleme sonucunda, başvuru veya durum tespit tutanağına istinaden belgeleri bu yönetmeliğe uygun bulunan kişiler için sosyal inceleme raporu düzenlenir.
                  (2) Sosyal inceleme raporunda başvuranların genel durumları ile istekleriyle ilgili olarak edinilen bilgiler belirtilir. Başvurunun evrakları müdürlükçe sosyal inceleme raporu ekinde karara bağlanarak Başkanlık onayına gönderilir.
  ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Ayni Yardım
 MADDE 9- (1) Çatak Belediyesi sınırları içinde ikamet eden dar gelirli, yaşlı, dul, yoksul, muhtaç, kimsesiz, düşkün ve engelliler için yangın, sel ve benzeri afetlere maruz kalan muhtaç kişilere; yiyecek, giyecek, yakacak, kırtasiye, eğitim, hasta bezi, çocuk bezi amaçlı ve benzeri mal ve malzemellerin karşıllanması amacıyla  Müdürlüğün teklifi ve Belediye Başkanı  bütçe durumu dikkate alarak  yapar.
             (2) Ayni yardımlar, ihtiyaç sahibinin başvurusu veya başvurmuş sayılması veya Müdürlüğün resen yapacağı tespit ve rapora istinaden Müdürlüğün değerlendirme  Kurulu tarafından belirlenecek sayı, içerik, miktar ve sürede yapılabilir.
            (3) Ayni yardımlardan yararlanacak kişilerden, bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinin c bendinde belirtilen belge hariç diğer belgeler istenilir.
            (4) Belediye, dağıtılmak üzere alınacak ayni yardımlarda Belediye Başkanı veya yetkilendireceği Başkan Yardımcısı tarafından onaylanacak protokol veya müdürlük tarafından düzenlenecek teslim tesellüm belgesi ile; kamu kurum ve kuruluşları, vakıf ve dernekler, sivil toplum kuruluşları, özel ve tüzel kişiler, özel sağlık kuruluşları ile iş birliğine gidebilir ayni yardıma ilişkin bağışlarını kabul edebilir.
            (5) Ayni yardımlar bir defada, belirli aralıklarla veya devamlı olarak yapılabilir.
            (6) Ayni yardımlar, alışveriş çeki, akıllı kart kontörü ve benzeri aracılığı ile de yapılabilir. Bu çekler veya akıllı kartlar ile alışveriş yaptırmayı, hizmet vermeyi kabul edenlerle sözleşmeler yapılabilir. Alışveriş yapan merkezlere kupon, kontör, alışveriş kartı ve benzeri karşılığı bedel ödenebilir.
 Ayni ve hizmet yardımlarında satın alma işlemleri
 MADDE 10- (1) Ayni yardımlarda kullanılacak mal ve malzemelerin alımında ve hizmetlerin yapılmasında 04/01/2002 tarih ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri uygulanır.
Ayni Yardımların Dağıtımı
 MADDE 11- (1) Ayni yardımdan yararlanacaklara dağıtılmak üzere Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre alımı gerçekleştirilen veya sosyal yardımlarda kullanılmak üzere Belediyeye bağışlanan ayni yardımlar, Müdürlük personeli veya araçlarıyla en uygun yöntemlerle dağıtılır. Gerektiğinde kamu kurum ve kuruluşları, vakıf ve dernekler, sivil toplum kuruluşları, özel ve tüzel kişilere dağıtıma yönelik iş birliği yapılabilir.
(2) Ayni yardımların dağıtımı, Kamu İhale Kanununa istinaden hizmet alımı şeklinde de yaptırılabilir.
(3) Ayni yardımların alınması ve dağıtılması işlemlerinin kaydı dijital veya evrak ortamında yapılır. Dağıtılacak ayni yardımların Müdürlük deposu veya Müdürlükçe belirlenen başka bir yere konulması ve dağıtılması işlemleri teslim – tesellüm makbuzu veya belgesi ile yapılır.
(4) Ayni yardımlar hak sahibinin kendisine verilir. Kendisinin engelli, yaşlı, hasta ve benzeri durumda olması nedeni ile Belediyeye veya Sosyal Market Mağazasına gelemeyecek durumda olanlar için ayni yardım, hak sahibinin kimlik fotokopisi ile başvuran aile fertlerinden birine veya birinci derece yakınına yapılabilir. Müdürlük tarafından hak sahibinin müracaat etmesi beklenilmeden de evine gidilerek ayni yardımda bulunabilir.
 Hizmet yardımları
 MADDE 12- (1) Belediye; dar gelirli, yaşlı, dul, yoksul, muhtaç, kimsesiz, düşkün ve engelli kişilerin, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılımlarının sağlanmasını,sünnet, nikah ve benzeri ile yangın, sel gibi afetlere maruz kalan muhtaç kişilere yönelik hizmetleri, Müdürlüğün raporu ve Değerlendirme Kurulunun kararı ile yerine getirilebilir. Hizmet yardımlarının sunulmasında;
Belediyenin denetim, gözetim ve iş birliğinde kamu kurum ve kuruluşların, dernek ve vakıflar sivil toplum kuruluşları, özel ve tüzel kişilerin katkılarından da yararlanılabilir.
Hizmet yardımından yaralanacak kişilerin, bu Yönetmeliğin 8 nci maddesinin c bendinde belirtilen belge hariç diğer belgeler istenilir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Giderin Gerçekleştirilmesi
Gerçekleştirme belgeleri ve ödeme işlemleri
 MADDE 13- (1) Sosyal yardım giderlerinin mevzuata uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlamak üzere, harcama yetkilisi tarafından gerçekleştirme görevlisi görevlendirilir.
(2) Sosyal yardımlarla ilgili ödeme için gerekli belgelerin hazırlanması işi, gerçekleştirme görevlisi tarafından yapılır.
(3) Harcama yetkilisi ve gerçekleştirme görevlisi tarafından 10/12/2003 tarih ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, Kamu İhale Kanunu, 15/08/2007 tarih ve 26614 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliği çerçevesinde onay belgesi ve diğer ekli belgeler imzalanır.
(4) Giderlerin gerçekleştirilmesi harcama yetkilisinin ve gerçekleştirme görevlisinin ödeme emri belgesini imzalaması ve tutarın muhasebe yetkilisi tarafından hak sahibine ödenmesiyle tamamlanır. Ödeme emri belgesi en az iki nüsha düzenlenir. İlk nüshası, ekli belgelerle birlikte muhasebe biriminde, ikinci nüshası ise yine ekli belgelerin ikinci nüshası veya onaylı fotokopileri ile birlikte Müdürlükte muhafaza edilir.
Ödeme yapılacak Kişiler
 MADDE 14- (1)  Bu yönetmelik kapsamında yapılacak nakdi yardım ödemeleri, hak sahibine veya durumuna göre vekiline veya vasisine imza karşılığında yapılır. Vekil veya vasi olduğunun belgelenmesi gerekir. Ödemenin yapılacağı kişiler, aşağıda belirtilen belgelere göre tespit edilir:
a)      Hak sahibine yapılacak ödemelerde kimlik fotokopisi ve imzası yeterlidir.
b)     Engelli, yaşlı, hasta ve benzeri nedenlerden dolayı nakdi yardımı almaya gelemeyecek durumda olan hak sahipleri, noter tasdikli vekâletname ile vekil tayin etmeleri halinde, vekiline ödeme yapılır.
c)        Vasilere yapılacak ödemelerde, vasi tayinine ilişkin mahkeme ilamı aranır.
d)        Ödeme yapılan kişilerin kimlik fotokopileri ödeme belgesine bağlanır.
ALTINCI BÖLÜM
Kayıt Takip ve Kontrol
 MADDE 15- (1) Muhtarlık İşleri Müdürlüğünün işlemlerinin yürütülmesinde uygulamanın takibi esastır. Müdürlük, sosyal yardım yapılan kişilerle ilgili bilgi ve belgelerin düzenli olarak tutmak ve muhafaza etmekle yükümlüdür.
(2) Sosyal yardımdan yararlandırılan kişinin muhtaçlık durumunun devam edip etmediği hususunun tespiti için SOYBİS’ten kontrol yapılabilir.
(3) Sosyal yardıma konu olan muhtaçlık durumunun sona erdiğinin tespit edilmesi halinde yardım kesilir.
(4) Nakdi yardım talebi ile müracaat edenlerin; gerçeğe aykırı beyanda bulunması veya sahte belge vermesi halinde yardım kesilir ve tespit tarihine kadar verilen tüm nakdi yardımların tutarı genel hükümlere göre faizi ile birlikte geri alınır.
(5) Sosyal yardımlardan faydalanan kişinin; ölümü, muhtaçlığın kalkması Çatak Belediyesi sınırları dışına taşınması halinde yardım kesilir.
YEDİNCİ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler
Sosyal yardım harcamalarında kullanılmak üzere yapılan şartlı bağışlar
 MADDE 16- (1) Kamu kurum ve kuruluşları,  vakıf ve dernekler, sivil toplum kuruluşları, özel ve tüzel kişiler tarafından sosyal yardım harcamalarında kullanılmak üzere nakit olarak makbuz karşılığında Belediye veznesine, Belediye tahsilât bürolarına ve Belediye banka hesabına ödenen şartlı bağışlar; bütçede açılacak bir tertibe gelir ve şart kılındığı amaca harcanmak üzere açılacak bir tertibe ödenek kaydedilir ve bu ödenekten amaç dışında başka bir tertibe aktarma yapılamaz. Bu bağışlar sosyal yardım harcamalarında öncelikli olarak kullanılır.
 Yönetmelikte Hüküm Bulunmayan Haller
MADDE 17- (1)  Bu yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde yürürlükteki mevzuat hükümleri ile Başkanlık emir ve talimatları uygulanır.
 Yönerge
MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasına ve dairenin yürüttüğü görevlerin ayrıntılarına ilişkin olarak yönergeler çıkarmaya üst yönetim yetkilidir.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Yürürlük ve Yürütme
 Yürürlük
 MADDE 19 – (1) İşbu Yönetmelik; Çatak Belediye Meclisinin kabulü ve Belediye İlan Tahtasında ve/veya Belediyemiz WEB sitesinde yayımlandıktan sonra yürürlüğe girer.
  Yürütme
 MADDE 20- (1) Bu yönetmelik hükümlerini Çatak  Belediye Başkanı yürütür.
 

 

 

Mahallelerimiz

Ağaçlık, Akçabük, Alacayar, Aşağınarlıca, Atlıhan,Bilgi, Boyunpınar, Çılga, Dalbastı, Derebaşı, Dokuzdam, Eliaçık, Görentaş, Işınlı, Kaçıt, Konalga, Korulu, Narlı, Onağıl, Övecek, Sırmalı, SözverenSugeldi,Teknecik,Toyga, Uzuntekne, Yukarınarlıca

Sosyal Medya

Adresimiz

Adres : Çatak belediye Başkanlığı, Cumhuriyet mahallesi, Atatürk caddesi, No: 7, Çatak, Van

Tel      : +90 432 512 28 91

WhatsApp   : 0530 028 10 10

Mobil : 0507 518 06 81

E-Mail : catakbelediyesi@catak.bel.tr