×

Uyarı

XML dosyasının yüklenmesi başarısız.

Salı, 22 Kasım 2022 17:36

Ertoşiler Kitabının Yazarı Hurşit Baran Mendeş Kitabını Başkan Şeylan İçin İmzaladı

Çatak Belediye Başkanı Abdurrahman Şeylan’ı Makamında ziyaret eden Gazeteci Yazar Hurşit Baran Mendeş, hazırladığı “Ertoşiler” adlı kitabını takdim etti.

 Mendeş, uzun araştırmalar sonucunda hazırladığı ve Kardeş Ertoşi Aşiretlerini konu alan “ERTOŞİLER” kitabını Başkan Şeylan’a tanıttı. Kardeş aşiretlerin beşeri yapısı, Tarih, Kültür ve Coğrafyaları hakkında bilgilerin derlendiği bir çalışma olan kitabının, 1. baskısı hakkında Başkan Şeylan’a bilgiler veren Yazar Mendeş, birçok bilgi ve belgenin kitap ile günışığına çıktığını ifade etti. Mendeş’i 668 sayfalık çalışmasından dolayı tebrik eden Başkan Şeylan da yazılı kültüre dair her çalışmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Şeylan;

“ İçeresinde bizim atalarımızın aile büyüklerimizin, bizlerin ve küçüklerimizin yer aldığı bu kitabı yazdığınız için size teşekkür ederim. Büyük emeklerle araştırmalar sonucunda tarihimizi yansıtarak kitaplaştırmanız bizler için de onur verici. Dilden dile aktarılan bilgiler artık ispatları ile yazıya dökülmüş şekilde. Bizleri, doğuyu, aşiretlerimizi merak edenler nerede olurlarsa olsunlar artık bu kitap sayesine merak edilen birçok bilgiye ulaşabilecekler. Emeğinize sağlık.” İfadelerini kullandı.

 

Ziyaret sonunda Mendeş, kitabını Başkan Şeylan için imzalayarak kendisine armağan ederek;

Hurşit Baran Mendeş;

“15 yıldır Şırnak, Hakkâri, Van, Siirt Bölgesi arasında sosyolojik çalışmalar yapıyorum. Bunun üzerine birkaç kitap yazdım. Özellikle de aşiretler tarihi üzerine yazdım. Son iki yıldır da bütün ‘Ertoşiler’ üzerine çalışma yaptım. Yoğun bir çalışma sonunda yaklaşık 668 sayfalık bir kitap çalışması ortaya çıktı. Ertoşilerin tarihini kültürünü yaşadıkları alanları,  her yönü ile ele aldım. Çok değerli bir çalışma elde ettik. Kardeş Ertoşi Aşiretlerinin bazı yerlerde 13 kolu olduğu bilinse de gerçekte; Alan, Ezdina, Hacan, Gewda, Xavişta, Xelila, Jirki, Mehmedpiran, Mamxura, Şerefa, Şida ve Zewki adı ile bilinen 12 koldan oluşan bir kardeş aşiretler topluluğudur. Bunlar amca çocuklarıdır. 7 si bir babadan 5i de bir babanın çocuklarıdır. Şırnak Beytüşşebap’tan başlayıp Başkale, Van; Van merkezde yoğun bir şekilde olmak üzere bu bölgelerde yaşayan yaklaşık 400.000 nüfuslu bir aşirettir.

BU KİTABI YAZMA SEBEBİM;

Ben de bir aşiret çocuğuyum. Ben 27 yıldır gazetecilik yapıyorum. Bölgede böyle bir çalışmanın olması gerektiğine karar verdim. Bir ihtiyaç olduğunu fark ettim. Üniversiteler aşiretleri tez konusu yapıyorlardı ve çok yanlış bilgiler ediniyorlardı. Derin araştırmalar olmadığı için kulaktan dolma bilgilerle bilimsel çalışmalar yapmaya çalışıyorlardı. Sempozyumlarda yanlış bilgiler çok yayıldı. Bunlar kitap haline bile getirildi. Tam tersine bizler aşiretin içinden geldiğimiz için her şeyi bilerek yerinde alan araştırması yaparak gece gündüz aşiretler içinde kalarak, aşiretlerin ileri gelenlerinden, aksakallılardan, tarihçilerinden sözlü bilgiler alarak kaynakları karıştırarak en temiz bilgilere ulaşmaya çalıştık. Bunu da büyük bir ölçüde başardığımıza inanıyoruz.  “ dedi.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

Mahallelerimiz

Ağaçlık, Akçabük, Alacayar, Aşağınarlıca, Atlıhan,Bilgi, Boyunpınar, Çılga, Dalbastı, Derebaşı, Dokuzdam, Eliaçık, Görentaş, Işınlı, Kaçıt, Konalga, Korulu, Narlı, Onağıl, Övecek, Sırmalı, SözverenSugeldi,Teknecik,Toyga, Uzuntekne, Yukarınarlıca

Sosyal Medya

Adresimiz

Adres : Çatak belediye Başkanlığı, Cumhuriyet mahallesi, Atatürk caddesi, No: 7, Çatak, Van

Tel      : +90 432 512 28 91

WhatsApp   : 0530 028 10 10

Mobil : 0507 518 06 81

E-Mail : catakbelediyesi@catak.bel.tr