×

Uyarı

XML dosyasının yüklenmesi başarısız.

Document is empty

Super User

ÇATAK KANİSPİ CEVİZ-BAL-ALABALIK ve DOĞA FESTİVALİ

 

Program akışı

20 Mayıs 2017 Cumartesi

 

10.00-12.30     Festival Açılışı

12.30-13.00     Protokolün Karşılanması ve Açılış Konuşmaları

13.00-13.30     Folklör Ekibi Dans Gösterisi

13.30-14.00     Stand Gezileri

14.00-15.00     Protokol Yemeği - Rafting Yarışları

15.00-16.00     Dengbej

16.00-17.00     Çeşitli Yarışmalar ve Ödülleri

17.00-18.00     Yerel Sanatçı

18.00-19.00     Havai Fişek Gösterisi ve Kapanış

 

*Tüm gün çocukların eğlenebilmesi için çeşitli eğlence aktiviteleri yapılacaktır.

 

21 Mayıs 2017 Pazar

 

10.00-11.00     Çatak Yöresel Müzik Grupları Dinletisi

11.00-11.30     Halk Eğitim El Sanatları Sergisi ve Kermesi

11.30-12.00     Çatak Bal ve Ceviz Yarışması ve Ödül Töreni

12.00-13.00     Çatak Yöresel Yemeklerinin İkram ve Sunumu

13.00-14.00     MC Yarışmaları

14.00-16.00     Yerel Sanatçı

19.00-20.30     Konser (Haluk Levent)

20.30-21.00     Havai Fişek Gösterisi ve Kapanış

 

*Tüm gün çocukların eğlenebilmesi için çeşitli eğlence aktiviteleri yapılacaktır.

 

İlçemizde düzenlenecek olan Geleneksel Van Çatak Kanispi Festivali’ne teşriflerinizden onur duyarız.

Çatak Belediye Başkan vekili ve Çatak Kaymakamı

Hacı Asım AKGÜL

LCD: Çatak Belediyesi

Telefon : +90 432 512 28 91

WhatsApp : 0530 028 10 10

 

Çarşamba, 22 Mart 2017 08:55

Hizmetlerimiz

Pazartesi, 20 Mart 2017 15:05

Mahalle Muhtarları

Yapım Aşamasında

Pazartesi, 20 Mart 2017 15:04

İç Kontrol Eylem Planı

Yapım Aşamasında

Pazartesi, 20 Mart 2017 15:03

İhtisas Komisyonları

Yapım Aşamasında

Pazartesi, 20 Mart 2017 15:02

Yardım Yönetmeliği

T.C.
VAN Çatak BELEDİYESİ
SOSYAL YARDIMLAR YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Esaslar
Amaç
MADDE 1- Bu yönetmeliğin amacı; Çatak İlçesi Belediyesi sınırları içerisinde ikamet eden;  dar gelirli, yaşlı, dul, yoksul, muhtaç, kimsesiz, düşkün, ve engelliler ile yangın, sel ve benzeri afetlere maruz kalan muhtaç kişilere bütçe imkanları dahilinde yapılacak ayni, yardımı gibi sosyal yardımların yapılmasına dair usûl ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2- Bu Yönetmelik, Çatak Belediyesi sınırları dâhilinde ikamet eden kişilere yapılacak sosyal yardımları kapsar.
Dayanak
MADDE  3-  5393 sayılı Belediye Kanununun 14’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri ile 15.  maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi, 60. maddesinin  birinci fıkrasının (i) bendi hükümleri ile Muhtarlık İşleri Müdürlüğü görev ve çalışma yönetmeliğinin 7.maddesine dayanılarak hazırlanmıştır
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu yönetmeliğin uygulanmasında;
a)                 Belediye: Çatak Belediyesini,
b)                 Belediye Başkanı: Çatak Belediyesi Başkanını,
c)                 Belediye Meclisi: Çatak Belediyesi Meclisini,
d)                Belediye Encümeni: Çatak Belediyesi Encümenini,
e)                Müdürlük: Çatak Belediyesi Muhtarlık İşleri Müdürlüğünü,
f) Ayni yardım: Yiyecek, giyecek, yakacak, kırtasiye, eğitim, ev eşyası, ulaşım, hasta bezi, çocuk bezi, tıbbî araç-gereç, ilaç, rehabilitasyon amaçlı protez araç-gereçleri, engelliler için akülü veya aküsüz tekerlekli sandalye, koltuk değneği ve benzeri mal ve malzeme yardımılarını ifade eder
g) Engelli: Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılama güçlükleri olan ve korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişiyi,
h) Gerçekleştirme Görevlisi: Giderin gerçekleştirilmesi için ödeme emri belgesini düzenleyen ve Harcama Yetkilisi tarafından görevlendirilen kişiyi,
l Harcama Yetkilisi: İlgili birimin Müdürünü,
m) Hizmet yardımı: Ayni ve nakdi yardımlar dışındaki diğer sosyal yardımları,
n) Sosyal yardım: Bu Yönetmelikte belirtilen şartları taşıyan kişilere yapılacak ayni, hizmet yardımlarını,
o) Şartlı bağışlar: Kamu kurum ve kuruluşları, vakıf ve dernekler, sivil toplum kuruluşları, özel ve tüzel kişiler tarafından sosyal yardım harcamalarında kullanmak üzere nakit olarak ve makbuz karşılığında Belediye veznesine, Belediye tahsilat bürolarına ve Belediyenin banka hesabına ödenen bağışları,
p) Yönetmelik: Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Sosyal Yardım Esasları yönetmeliğini
ifade eder.
Sosyal yardımlara ilişkin genel esaslar
MADDE 5- (1) Belediye bu Yönetmelikte belirtilen şartları taşıyan kişilere sosyal yardımda bulunabilir. Sosyal yardım uygulamalarına ait genel esaslar şunlardır;
a)    Sosyal yardımların yapılabilmesi için her yıl belediye bütçesine ödenek konulur ve Çatak Belediyesi  Meclisince onaylanır.
b)   Sosyal yardım taleplerinin karşılanmasında belediyenin mali durumu, hizmetin ivediliği, muhtaç olma derecesi, başvuru veya tespit sırası dikkate alınır.
c)   Bu yönetmelik kapsamına giren sosyal yardımlar, belediyenin mali durumu, hizmetin iş birliğinde kamu kurum ve kuruluşlarının, dernek ve vakıfların, sivil toplum kuruluşlarının, özel ve tüzel kişilerin ayni, nakdi ve benzeri bağışlarıyla da yapılabilir.
d)      Sosyal Yardımların yapılmasında temel amaç; ihtiyaç sahiplerinin yiyecek, giyecek, yakacak, kırtasiye, eğitim, ev eşyası, ulaşım, hasta bezi, çocuk bezi, tıbbi araç – gereç, ilaç, rehabilitasyon amaçlı protez araç – gereçleri ile engelliler için akülü veya aküsüz tekerlekli sandalye, koltuk değneği gibi ayni ihtiyaçlarını, hizmet ihtiyacını ve  ihtiyacını karşılayarak temel nitelikteki sosyal ve ekonomik sorunlarının çözümünde ilgilisine yardımcı olunmasıdır.
e)      Muhtaç olup, yolda kalmış, hastalık,sevk, askerlik, vb. gibi nedenlerle il dışına  gitmesi gereken kişilerin biletleri müdürlük tarafından temin edilir.
f)       Ayni ve nakdi yardımların programlarının uygulanmasında yaşlı, engelli, çocuklar,yetim ve öksüzler, kimsesiz ve düşkünler ile şiddet mağduru kadınlara öncelik tanınır.
İKİNCİ BÖLÜM
Sosyal Yardımlardan Yararlanma Usul ve Esasları
 MADDE 6- (1) Çatak Belediyesi sınırları içerisinde ikamet eden, aşağıda belirtilen kişiler belediyece yapılacak sosyal yardımlardan yararlandırılabilir.
 a) Dar gelirli, yaşlı, dul, yoksul,   muhtaç, kimsesiz ve engelli kişiler.
b) Kamuya ait ilkokul, ortaokul, lise ve dengi okullarda eğitimini sürdürmekte olan muhtaç, yoksul, kimsesiz, yetim, öksüz ve engelli yardıma muhtaç öğrenciler.
c)Yangın, sel, ve benzeri afetlere maruz kalmış olup ayni, nakdi ve hizmet yardımına ihtiyacı olduğu tespit edilen kişiler.
 Başvuru
 MADDE 7- (1) 6 ncı maddede sayılan kişilerin bu yönetmelik kapsamındaki sosyal yardımdan yaralanabilmesi için müdürlüğe başvurması gerekir.
      (2) Başvuru olmasa dahi, 6 ncı maddede sayılan kişiler için, basında yer alan veya zabıta birimlerince veya muhtarlıkça veya özel ve tüzel kişiler tarafından Belediyeye bildirilenlerin ihtiyaç sahibi olduğunun müdürlükçe resen yapılacak inceleme üzerine tespit edilmesi halinde, ilgili kişinin rızası ile başvurusu yapılmış sayılır ve 8 nci maddede sayılan belgeler tamamlattırılır Müdürlük kendi imkanları ile tanıma ziyaret ile muhtarlarla işbirliği halinde belirler.
Müdürlüğün resen inceleme ve tespiti;
a) Belediyenin bilgi kaynakları, kendi personeli saha çalışması.
b) Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan bilgiler
c) Yardım Derneklerinden, sivil toplum kuruluşlarından,muhtarlardan,özel ve tüzel kişilerden alınan bilgiler,
d) Kaymakamlık, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bilgi kaynakları ile SOYBİS’ten alınacak bilgiler,
e) Kamu Kurum ve Kuruluşlarının bilgi kaynakları vasıtası ile yapılabilir.
f)Gerekli görülmesi halinde sağlık raporu,boşanma belgesi gibi belgelerin istenilmesi
 MADDE 8- (1) Müdürlükçe yapılan inceleme sonucunda, başvuru veya durum tespit tutanağına istinaden belgeleri bu yönetmeliğe uygun bulunan kişiler için sosyal inceleme raporu düzenlenir.
                  (2) Sosyal inceleme raporunda başvuranların genel durumları ile istekleriyle ilgili olarak edinilen bilgiler belirtilir. Başvurunun evrakları müdürlükçe sosyal inceleme raporu ekinde karara bağlanarak Başkanlık onayına gönderilir.
  ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Ayni Yardım
 MADDE 9- (1) Çatak Belediyesi sınırları içinde ikamet eden dar gelirli, yaşlı, dul, yoksul, muhtaç, kimsesiz, düşkün ve engelliler için yangın, sel ve benzeri afetlere maruz kalan muhtaç kişilere; yiyecek, giyecek, yakacak, kırtasiye, eğitim, hasta bezi, çocuk bezi amaçlı ve benzeri mal ve malzemellerin karşıllanması amacıyla  Müdürlüğün teklifi ve Belediye Başkanı  bütçe durumu dikkate alarak  yapar.
             (2) Ayni yardımlar, ihtiyaç sahibinin başvurusu veya başvurmuş sayılması veya Müdürlüğün resen yapacağı tespit ve rapora istinaden Müdürlüğün değerlendirme  Kurulu tarafından belirlenecek sayı, içerik, miktar ve sürede yapılabilir.
            (3) Ayni yardımlardan yararlanacak kişilerden, bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinin c bendinde belirtilen belge hariç diğer belgeler istenilir.
            (4) Belediye, dağıtılmak üzere alınacak ayni yardımlarda Belediye Başkanı veya yetkilendireceği Başkan Yardımcısı tarafından onaylanacak protokol veya müdürlük tarafından düzenlenecek teslim tesellüm belgesi ile; kamu kurum ve kuruluşları, vakıf ve dernekler, sivil toplum kuruluşları, özel ve tüzel kişiler, özel sağlık kuruluşları ile iş birliğine gidebilir ayni yardıma ilişkin bağışlarını kabul edebilir.
            (5) Ayni yardımlar bir defada, belirli aralıklarla veya devamlı olarak yapılabilir.
            (6) Ayni yardımlar, alışveriş çeki, akıllı kart kontörü ve benzeri aracılığı ile de yapılabilir. Bu çekler veya akıllı kartlar ile alışveriş yaptırmayı, hizmet vermeyi kabul edenlerle sözleşmeler yapılabilir. Alışveriş yapan merkezlere kupon, kontör, alışveriş kartı ve benzeri karşılığı bedel ödenebilir.
 Ayni ve hizmet yardımlarında satın alma işlemleri
 MADDE 10- (1) Ayni yardımlarda kullanılacak mal ve malzemelerin alımında ve hizmetlerin yapılmasında 04/01/2002 tarih ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri uygulanır.
Ayni Yardımların Dağıtımı
 MADDE 11- (1) Ayni yardımdan yararlanacaklara dağıtılmak üzere Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre alımı gerçekleştirilen veya sosyal yardımlarda kullanılmak üzere Belediyeye bağışlanan ayni yardımlar, Müdürlük personeli veya araçlarıyla en uygun yöntemlerle dağıtılır. Gerektiğinde kamu kurum ve kuruluşları, vakıf ve dernekler, sivil toplum kuruluşları, özel ve tüzel kişilere dağıtıma yönelik iş birliği yapılabilir.
(2) Ayni yardımların dağıtımı, Kamu İhale Kanununa istinaden hizmet alımı şeklinde de yaptırılabilir.
(3) Ayni yardımların alınması ve dağıtılması işlemlerinin kaydı dijital veya evrak ortamında yapılır. Dağıtılacak ayni yardımların Müdürlük deposu veya Müdürlükçe belirlenen başka bir yere konulması ve dağıtılması işlemleri teslim – tesellüm makbuzu veya belgesi ile yapılır.
(4) Ayni yardımlar hak sahibinin kendisine verilir. Kendisinin engelli, yaşlı, hasta ve benzeri durumda olması nedeni ile Belediyeye veya Sosyal Market Mağazasına gelemeyecek durumda olanlar için ayni yardım, hak sahibinin kimlik fotokopisi ile başvuran aile fertlerinden birine veya birinci derece yakınına yapılabilir. Müdürlük tarafından hak sahibinin müracaat etmesi beklenilmeden de evine gidilerek ayni yardımda bulunabilir.
 Hizmet yardımları
 MADDE 12- (1) Belediye; dar gelirli, yaşlı, dul, yoksul, muhtaç, kimsesiz, düşkün ve engelli kişilerin, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılımlarının sağlanmasını,sünnet, nikah ve benzeri ile yangın, sel gibi afetlere maruz kalan muhtaç kişilere yönelik hizmetleri, Müdürlüğün raporu ve Değerlendirme Kurulunun kararı ile yerine getirilebilir. Hizmet yardımlarının sunulmasında;
Belediyenin denetim, gözetim ve iş birliğinde kamu kurum ve kuruluşların, dernek ve vakıflar sivil toplum kuruluşları, özel ve tüzel kişilerin katkılarından da yararlanılabilir.
Hizmet yardımından yaralanacak kişilerin, bu Yönetmeliğin 8 nci maddesinin c bendinde belirtilen belge hariç diğer belgeler istenilir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Giderin Gerçekleştirilmesi
Gerçekleştirme belgeleri ve ödeme işlemleri
 MADDE 13- (1) Sosyal yardım giderlerinin mevzuata uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlamak üzere, harcama yetkilisi tarafından gerçekleştirme görevlisi görevlendirilir.
(2) Sosyal yardımlarla ilgili ödeme için gerekli belgelerin hazırlanması işi, gerçekleştirme görevlisi tarafından yapılır.
(3) Harcama yetkilisi ve gerçekleştirme görevlisi tarafından 10/12/2003 tarih ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, Kamu İhale Kanunu, 15/08/2007 tarih ve 26614 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliği çerçevesinde onay belgesi ve diğer ekli belgeler imzalanır.
(4) Giderlerin gerçekleştirilmesi harcama yetkilisinin ve gerçekleştirme görevlisinin ödeme emri belgesini imzalaması ve tutarın muhasebe yetkilisi tarafından hak sahibine ödenmesiyle tamamlanır. Ödeme emri belgesi en az iki nüsha düzenlenir. İlk nüshası, ekli belgelerle birlikte muhasebe biriminde, ikinci nüshası ise yine ekli belgelerin ikinci nüshası veya onaylı fotokopileri ile birlikte Müdürlükte muhafaza edilir.
Ödeme yapılacak Kişiler
 MADDE 14- (1)  Bu yönetmelik kapsamında yapılacak nakdi yardım ödemeleri, hak sahibine veya durumuna göre vekiline veya vasisine imza karşılığında yapılır. Vekil veya vasi olduğunun belgelenmesi gerekir. Ödemenin yapılacağı kişiler, aşağıda belirtilen belgelere göre tespit edilir:
a)      Hak sahibine yapılacak ödemelerde kimlik fotokopisi ve imzası yeterlidir.
b)     Engelli, yaşlı, hasta ve benzeri nedenlerden dolayı nakdi yardımı almaya gelemeyecek durumda olan hak sahipleri, noter tasdikli vekâletname ile vekil tayin etmeleri halinde, vekiline ödeme yapılır.
c)        Vasilere yapılacak ödemelerde, vasi tayinine ilişkin mahkeme ilamı aranır.
d)        Ödeme yapılan kişilerin kimlik fotokopileri ödeme belgesine bağlanır.
ALTINCI BÖLÜM
Kayıt Takip ve Kontrol
 MADDE 15- (1) Muhtarlık İşleri Müdürlüğünün işlemlerinin yürütülmesinde uygulamanın takibi esastır. Müdürlük, sosyal yardım yapılan kişilerle ilgili bilgi ve belgelerin düzenli olarak tutmak ve muhafaza etmekle yükümlüdür.
(2) Sosyal yardımdan yararlandırılan kişinin muhtaçlık durumunun devam edip etmediği hususunun tespiti için SOYBİS’ten kontrol yapılabilir.
(3) Sosyal yardıma konu olan muhtaçlık durumunun sona erdiğinin tespit edilmesi halinde yardım kesilir.
(4) Nakdi yardım talebi ile müracaat edenlerin; gerçeğe aykırı beyanda bulunması veya sahte belge vermesi halinde yardım kesilir ve tespit tarihine kadar verilen tüm nakdi yardımların tutarı genel hükümlere göre faizi ile birlikte geri alınır.
(5) Sosyal yardımlardan faydalanan kişinin; ölümü, muhtaçlığın kalkması Çatak Belediyesi sınırları dışına taşınması halinde yardım kesilir.
YEDİNCİ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler
Sosyal yardım harcamalarında kullanılmak üzere yapılan şartlı bağışlar
 MADDE 16- (1) Kamu kurum ve kuruluşları,  vakıf ve dernekler, sivil toplum kuruluşları, özel ve tüzel kişiler tarafından sosyal yardım harcamalarında kullanılmak üzere nakit olarak makbuz karşılığında Belediye veznesine, Belediye tahsilât bürolarına ve Belediye banka hesabına ödenen şartlı bağışlar; bütçede açılacak bir tertibe gelir ve şart kılındığı amaca harcanmak üzere açılacak bir tertibe ödenek kaydedilir ve bu ödenekten amaç dışında başka bir tertibe aktarma yapılamaz. Bu bağışlar sosyal yardım harcamalarında öncelikli olarak kullanılır.
 Yönetmelikte Hüküm Bulunmayan Haller
MADDE 17- (1)  Bu yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde yürürlükteki mevzuat hükümleri ile Başkanlık emir ve talimatları uygulanır.
 Yönerge
MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasına ve dairenin yürüttüğü görevlerin ayrıntılarına ilişkin olarak yönergeler çıkarmaya üst yönetim yetkilidir.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Yürürlük ve Yürütme
 Yürürlük
 MADDE 19 – (1) İşbu Yönetmelik; Çatak Belediye Meclisinin kabulü ve Belediye İlan Tahtasında ve/veya Belediyemiz WEB sitesinde yayımlandıktan sonra yürürlüğe girer.
  Yürütme
 MADDE 20- (1) Bu yönetmelik hükümlerini Çatak  Belediye Başkanı yürütür.
 

 

 

Pazartesi, 20 Mart 2017 15:01

Arşiv Yönetmeliği

Yapım Aşamasında

Pazartesi, 20 Mart 2017 15:00

İş Yeri Açma Yönetmeliği

SIHHİ MÜESSESE NEDİR?
          Bakkal, şarküteri, süpermarket, kuruyemişçi, kurukahveci, ekmek bayii, manav, lokanta, pizzacı, yemek satış yerleri, pastaneler, çay bahçeleri, taksi yazıhaneleri gibi çok çeşitli adlar altında faaliyet gösteren sıhhi işyerlerinin de uygulamada bulundukları fiziki mekan itibariyle sınıf ve özelliklerine göre bazı niteliklere sahip olması gerekmektedir.
          Sıhhi müesseselerin sınıf ve özelliklerine göre aranacak nitelikler, 09.3.1989 tarihli ve 20103 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik"te açıklanmıştır.
          Sıhhi nitelikte işyerlerinden birisini açmak isteyenler; yapacağı işin niteliğine göre Yönetmelikte belirtilen ölçütlere uygun olarak işyerini veya işletmesini düzenledikten sonra, sıhhi müesseseler için Yönetmelikte gösterilen formu doldurarak yetkili mercie verilecektir.

SIHHİ MÜESSESELERE RUHSAT VERECEK YETKİLİ MERCİLER KİMLERDİR?

          3572 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Kanun ve bu Kanunun Uygulama Yönetmeliğine göre; bu Kanunun uygulanmayacağı işyerleri dışında kalan ve Yönetmelik Ek-4 ünde sayılan sıhhi müesseseler;
 Belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalan tüm işyeri ve işletmeler valilik ve kaymakamlıklarca, Belediye ve mücavir alan sınırları içinde kalan tüm işyerleri ve işletmeler belediyelerce, ruhsatlandırılacaktır.
          Başvuru formu eksiksiz olarak doldurulmuşsa, ilgiliye en geç başvurusunu izleyen iş günü içerisinde "işyeri açma ve çalışma ruhsatı" verilir.
 Ancak, ilgilinin beyanına göre düzenlenen ruhsat müktesep hak doğurmaz.

II. GAYRİ SIHHİ MÜESSESE NEDİR?

          Gayrı sıhhi (sıhhi=sağlıklı olmayan) müesseseler, yani işyerleri; faaliyette bulundukları alan itibariyle gerek çıkardıkları koku, duman ve gürültü yönünden, gerekse üretim sonucunda meydana gelen zararlı atıklar nedeniyle çevresinde bulunan insanlara fiziksel, ruhsal ve sosyal yönlerden az ya da çok zarar veren veya zarar verme ihtimali bulunan müesseselerdir. İnsanları etkileyen bu zararlarının yanı sıra, üretim faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan tehlikeli ve zararlı atıklar da hava, su ve toprağın kirlenmesine sebep olarak hayvan veya bitki gibi diğer canlılara da zarar vermektedir.
İşte bu çerçevede, 1930 yılında yürürlüğe giren 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun "Gayri Sıhhi Müesseseler" başlıklı 268-275. maddeleri uyarınca çevre ve toplum sağlığının korunması açısından önem arzeden gayri sıhhi müesseselerin zararlı etkilerinin yok edilmesi veya en az düzeye indirilmesi ve doğal kaynakların kirlenmelere karşı korunması için gayri sıhhi müesseselerin kontrol altına alınması, ruhsatlandırılması ve denetlenmesindeki usul ve esasları belirlemek amacıyla 1995 yılında Sağlık Bakanlığı'nca "Gayri Sıhhi Müesseseler Yönetmeliği" yürürlüğe konulmuştur.

GAYRİ SIHHİ MÜESSESELERE RUHSAT VERECEK MERCİLER KİMLERDİR?

          Gayri Sıhhi Müesseseler Yönetmeliği gereğince;
 Birinci sınıf gayri sıhhi müesseseler Sağlık Bakanlığınca,
İkinci sınıf gayri sıhhi müesseseler Valiliklerce,
 Üçüncü sınıf gayri sıhhi müesseseler merkez ilçe sınırları içinde valiliklerce, diğer ilçelerde kaymakamlıklarca, ruhsatlandırılacaktır.

3572 SAYILI KANUN KAPSAMINDAKİ GAYRİ SIHHİ MÜESSESELERE RUHSAT VERECEK MERCİLER HANGİLERİDİR?

          Nerede açılırsa açılsın 1. sınıf gayri sıhhi müesseselere; Sağlık Bakanlığınca, 2 nci sınıf gayri sıhhi müesseselerden;
 3572 sayılı Kanun'un istisnalara ilişkin 2 nci maddesinde sözü geçen (Yakıcı, parlayıcı, patlayıcı ve tehlikeli maddelerle çalışılan işlerle, oksijen LPG dolum ve depoları, bunlara ait dağıtım merkezleri, perakende satış yerleri, taş ocakları, akaryakıt istasyonları ve benzeri) işyerleri için il sınırları (belediye ve mücavir alan sınırı içinde veya dışında olduğuna bakılmaksızın) içinde nerede açılırsa açılsın valiliklerce,
          Yukarıda sayılanlar (Yakıcı, parlayıcı, patlayıcı ve tehlikeli maddelerle çalışılan işlerle, oksijen LPG dolum ve depoları, bunlara ait dağıtım merkezleri, perakende satış yerleri, taş ocakları, akaryakıt istasyonları ve benzeri) dışındaki işyerlerine; Büyükşehir belediyesi olan illerde; büyükşehir belediye ve mücavir alan sınırları içinde büyükşehir belediye başkanlığınca, Büyükşehir belediyesi olan ve büyükşehir belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalan ilçeler ile, diğer il merkezlerine bağlı ilçelerde, belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediye başkanlıklarınca, bu alanlar dışında valiliklerce, 3. sınıf gayri sıhhi müesseselerden;
 3572 sayılı Kanun'un 2 nci maddesinde sözü geçen (Yakıcı, parlayıcı, patlayıcı ve tehlikeli maddelerle çalışılan işlerle, oksijen LPG dolum ve depoları, bunlara ait dağıtım merkezleri, perakende satış yerleri, taş ocakları, akaryakıt istasyonları ve benzeri) işyerleri için; il sınırları içinde merkez ilçe varsa, merkez ilçe sınırları içinde valiliklerce, diğer bütün ilçelerde kaymakamlıklarca,

Bu istisna işyerleri dışında;
 Büyükşehir belediyesi olan illerde; büyükşehir belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde büyükşehir belediye başkanlığınca, Büyükşehir belediyesi olan ve büyükşehir belediyesi ve mücavir alan sınırları dışında kalan ilçeler ile, diğer il merkezlerine bağlı ilçelerde, belediye sınırları ve mücavir alan içinde belediye başkanlıklarınca, bu alanlar dışında kaymakamlıklarca, İl sınırları içinde merkez ilçe bulunan illerde merkez ilçede; belediye sınırları ve mücavir alan içinde belediye başkanlıklarınca, bu alanlar dışında valiliklerce, ruhsat verilecektir.

BİRİNCİ SINIF GAYRİ SIHHİ MÜESSESELERDEN İSTENECEK BİLGİ VE BELGELER NELERDİR?

 Birinci sınıf gayri sıhhi müesseselerden istenecek bilgi ve belgeler şunlardır:
 1 . Yer seçimi için;
 Beyanname,
 Tesisin bulunduğu yeri gösteren onaylı plan ve belge,
 Sanayi bölgesi dışındaki tesisler için ilgili imar dairesinin görüşü,
 Varsa fizibilite raporu,
İş akım şeması ve açıklama raporu,
 Çevre kirlenmesini önleyecek tedbirler hakkında açıklama.
 2. Tesis izni için;
 Dilekçe,
 Alet ve cihazların konumunu gösterir şekilde hazırlanmış 1/100-1/1000 ölçekli tesis içi yerleşim planı,
Çevre kirlenmesini önlemek amacıyla alınacak önlemlere ait, kirleticilerin nitelik ve niceliğine göre hazırlanmış proje ve açıklama raporları,
Sıhhi tesisat projesi,
Şehir şebeke suyu bulunmayan yerlerde içme ve kullanma suyu temin projesi ve açıklama raporu ile suyun bakteriyolojik ve kimyasal analiz raporu,
 Derin kuyulardan su temin edilmesi halinde Devlet Su İşlerinden alınacak kuyu suyu kullanma belgesi,
 Kanalizasyon bulunmayan yerlerde, 19.03.1971 tarih ve 13783 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Lağım Mecrası İnşaası Mümkün Olmayan Yerlerde Yapılacak Çukurlara Ait Yönetmelik"e uygun olarak hazırlanmış fosseptik detay projesi,
 Fosseptikten sonra atık suyun ne şekilde izale edileceği, sızdırma yapılacaksa "Lağım Mecrası İnşaası Mümkün Olmayan Yerlerde Yapılacak Çukurlara Ait Yönetmelik"e uygun proje,
 Kanalizasyon bulunmayan yerlerde banyo, lavabo, mutfak v.b. kullanma suları ile yağış sularının toplanması ve izalesi ile ilgili proje ve açıklama raporu,
 Devamlı olarak en az 50 işçi çalıştıran ve Kanunun 180. maddesi kapsamına giren müesseselerde hasta ve yaralıların tedavisi için gerekli sağlık ünitesi projesi ve açıklama raporu,
 Çevre sağlığı değerlendirme raporu,
 Tesis raporu,
 Sağlık koruma bandının işaretlendiği imarca tasdikli planı.
3. Açılma ruhsatı için;

Dilekçe,
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü uyarınca işletme belgesi,
 Yangın ve patlamalar için gerekli önlemlerin alındığına dair belge,
 Sorumlu müdür sözleşmesi,
 Devamlı en az 50 işçi çalıştıran ve Kanunu'nun 180. maddesi kapsamına giren iş yerlerinde tabip ve sağlık personeli sözleşmesi,
 Çevre sağlığı değerlendirme raporu,
 Açılma raporu,
 Emisyon izni,
 Deşarj izni,
 Bu belgeler tanzim edilirken ÇED raporu düzenlenmesi gereken tesisler için ÇED raporu içerisinde yer alan bilgi ve belgelere ait belgeler ayrıca istenmez.

Pazartesi, 20 Mart 2017 14:57

İmza Yetkileri Yönergesi

BİRİNCİ BÖLÜM
GENEL ESASLAR
1- AMAÇ
  Van Çatak Belediye Başkanlığında; Başkan adına imzaya yetkili makamları belirlemek, verilen yetkileri belli ilke ve usullere bağlamak, alt kademelere yetki tanıyarak sorumluluk duygusunu geliştirmek, üst makamlara düşünme, proje üretme ve önemli konularda daha sağlıklı karar almak için zaman kazandırmak, hizmetlerde süratli, verimli, etkin, kaliteli, ekonomik ve insan odaklı olarak doğru akışın sağlanması, bürokratik işlemin en aza indirilmesi amaçlanmıştır.

2- KAPSAM
 Bu Yönerge; Başkan, Başkan Yardımcıları, Hukuk Müşaviri ve Birim Müdürlerinin, Van Çatak Belediye Başkanlığının hizmet faaliyetlerine ait imza yetkilerini ve bu yetkilerin tam ve etkili olarak kullanılmasına ilişkin ilke ve usulleri kapsar.

3- YASAL DAYANAK
 Bu Yönerge ; 5393 sayılı Belediye Kanununun 42. maddesi uyarınca hazırlanmıştır.

4- TANIMLAR
 Bu Yönergede geçen deyimlerden ;
İdare    : Van Çatak Belediye Başkanlığını,
Başkan                                    :  Belediye Başkanını,
Başkan Yardımcısı      : Belediye Başkan Yardımcılarını,
Birim             :5393 sayılı Belediye Kanunun 48. maddesi uyarınca oluşturulan Müdürlükleri,                                                                                                                            
Birim Amiri              : Hukuk Müşaviri ve Müdürleri ifade eder.

5- YETKİLİLER
a) Başkan
b) Başkan Yardımcıları
c) Birim Amirleri,

6- İLKE ve USULLER
6.1 Kendisine yetki devredilen , bu yetkiyi Başkanın onayı olmadıkça bir başkasına devredemez.
6.2 İmza yetkilerinin sorumlulukla dengeli, tam ve doğru olarak kullanılması esastır.
6.3 Herhangi bir imza yetkisi devrinin yeniden düzenlenmesi bu Yönergede değişiklik yapılması ile mümkündür.
6.4 Başkan tarafından kendilerine devredilen imza yetkileri kullanılırken yazışmalarda, “Başkan adına” (Başkan a.) ibaresi kullanılır.
6.5 İmza yetkisi verilenler, yetki alanlarına giren çok önemli konu ve işler ile prensip kararı niteliği taşıyan, Başkanlığı ilgilendiren hususlarda, imzadan önce veya işlem safhasında üst makamlara –varsa alternatif önerilerle birlikte- bilgi sunar ve bu makamların görüş ve direktiflerine göre hareket ederler.
6.6 İmza yetkisinin kullanılmasında, hitap edilen makam ile konunun kapsam ve önemi dikkate alınır.
6.7 Her kademedeki personel, sorumluluğu derecesinde bilmek durumunda olduğu konular hakkında ve yetkisi derecesinde “bilme hakkını” kullanır.

Bu amaçla;
6.7.1 İmza yetkisi devredilen görevli, imzaladığı yazılarda üst makamların bilmesi gerekenleri takdir ederek zamanında bilgi vermekle yükümlüdür.
6.7.2 Başkan her konuda  “Bilme Hakkını” kullanır.
6.7.3 Gizlilik dereceli konular, bilmesi gerekenlere yalnızca bilmesi gerektiği kadarı ile açıklanır.
6.8 İmzaya yetkili kişinin izin, hastalık, görev gibi nedenlerle bulunmadığı hallerde vekili imza yetkisi kullanır. Bilahare önemli konularda imzaya yetkili kişiye yapılan iş ve işlemlerle ilgili bilgi verilir.
6.9 Yazılarda yazıyı hazırlayandan başlayarak aşama sırasına göre imza makamına kadar bütün ara kademe amirlerinin parafının alınması esastır.
6.10 Birden fazla birimi ilgilendiren veya görüşünün alınmasını gerektiren yazıların paraf bloğunda, koordine eden birim amirlerinin de parafı bulunur.
6.11 Bilgi vermeyi ve açıklama yapmayı gerektiren yazılar, birim amirleri veya görevlendireceği personel tarafından Başkanın imzasına sunulur.
6.12 Yazıların ilgili birimince hazırlanması ve oradan yayımlanması esastır.
6.13 Yazılar; varsa ekleriyle birlikte, evveliyatı olanlar veya incelemeyi gerektirenler ise dosyasıyla birlikte imzaya sunulur.
6.14 Bütün yazışmalar, Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmeliğe uygun olarak yapılır, standardizasyona özen gösterilir.
6.15 Birimler kendi arasında talimat dışında görüş, bilgi, belge, teknik ve hesabat konularında doğrudan yazışma yapabilir.
6.16 İmzalanmak üzere sunulan yazılarda düzeltme yapılması halinde, düzeltmesi yapılan yazı ve varsa yazılmış notlar yeniden yazılan yazının ekine konulur.
6.17 Acele hallerde evrak havale işlemleri, Başkan Yardımcılarınca kendi birimleri ile ilgili konularda derhal işlem yapılarak sonuçlandırılır ve önem arz eden konularda Başkan bilgilendirilir.
6.18 Mevzuatın bizzat Başkan tarafından imzalanmasını emrettiği yazı ve onaylarda yetki devri yapılamaz.
6.19 İmza yetkisinin verilmesine veya kaldırılmasına dair teklifler, ilgili birimlerin talepleri dikkate alınarak Bilgi İşlem Müdürlüğünce yürütülür.
6.20 İmza yetkisi devrinde, Başkanın her konuda havale, imza ve onay yetkisi saklıdır.

7- SORUMLULUK
 7.1 Bu Yönerge ile verilen yetkilerin tam ve doğru olarak kullanılmasından, uygulamanın Yönergeye uygunluğunun denetiminden ilgili amirler, evrakın muhafazasının temininden ilgili görevliler sorumludur.
 7.2 Evrak ve belgelerde paraf ve imzası bulunan her kademedeki memur ve amirler attıkları paraf ve imzadan müştereken ve müteselsilen sorumludur.
 7.3 Tekit yazıları yönetimde sağlıksızlığın bir göstergesi olduğundan, tekide meydan verilen birimlerde, birim amiri ile birlikte ilgili görevliler müştereken sorumludur.

8- İZİNLER
 İdare personeline ait izinlere ilişkin imza yetkilileri Yönergeye ilişik tabloda gösterilmiştir.

İKİNCİ BÖLÜM
İMZA YETKİLERİ

9-  BAŞKAN TARAFINDAN İMZALANACAK YAZILAR ve ONAYLAR

1. Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğine yazılan yazılar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanının imzası ile gelen yazılara verilecek cevaplar, Başbakan imzası ile gelen yazıların cevapları ile Başbakanlığa sunulan yazılar, Bakanlıklardan Bakan imzası ile gelen yazılara verilecek cevaplar,
2. Genelkurmay Başkanı imzası ile gelen yazılara verilen cevaplar ile Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğine yazılan yazılar,
3. Valilikten Vali imzası ile gelen yazılara Başkanın görüş ve tekliflerini içeren cevabî yazılar,
4. Başkan adına görsel ve yazılı basına yapılacak yazılı açıklama metinleri,
5. Soruşturma onayları, ilk defa görevden uzaklaştırma ve göreve iade onayları, Devlet Memurlarının görevden uzaklaştırılmalarının devamına dair onaylar,
6. Teftiş Kurulu Müdürlüğünce sunulan Hıfz Onayları ve Teftiş Programları,
7. İç Denetim Birimince sunulan denetim plan ve program onayları ile İç Denetçilerce yazılan İç Denetim raporlarının Maliye Bakanlığı’na (İç Denetim Koordinasyon Kurulu) gönderilme yazıları,
8. Belediye Meclisi gündemine alınacak teklif yazıları,
9. Meclis kararlarının iade ve görüldü yazıları,
10. Stratejik plan, performans programı, bütçe çağrısı ve yıllık faaliyet raporu ile alakalı tebliğ,
11. Uluslararası kuruluşların başkan veya genel sekreterlerine yazılan yazılar,
12. Büyükşehir Belediye Başkanlarının imzası ile gelen yazılar,
13. Belediyemize naklen, açıktan atama veya görevlendirme yoluyla gelenlerin (işçi-memur-sözleşmeli) onayları, kurum dışı tüm görevlendirme onayları, nakil gidenlerin muvafakat yazıları,
14. Müdür ve üstü yöneticilerin kurum içi yer değiştirme ve görevlendirme onayları,
15. Başkan Yardımcılarının ve Birim Amirlerinin; izin belgeleri ve vekâlet onayları, ücretsiz izin onayları, görev ve çalışma belgeleri,
16. Memur Disiplin Kuruluna sevk onayları, İşçi- Memur Disiplin Kurulu üyelerinin tayin yazısı, Disiplin Kurulunca verilen (işçi-memur) cezalardan yönetmelik gereği onaylanması gerekenler,
17. Devlet Memurluğundan çıkarılma onayları, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında çalışan (memur-sözleşmeli) tüm personelin istifa kabul onayları, işçi personelin hizmet akdi fesih ve istifa kabul onayları,
18. Sicil Amirleri Yönetmeliğine göre sicil amiri olduğu personelin gizli sicil raporlarının düzenlenmesi ve performans değerlendirmelerinin yapılması,
19. Teftiş Kurulu Müdürlüğü’ne sevki uygun görülen konulara ilişkin inceleme onayları,
20. Valiliğe gönderilen ihale yasağı ile ilgili yazılar,
21.  Çatak Belediyesinin, sermayesine iştirak ettiği şirketlerin genel kurullarına Belediyeyi temsilen katılacaklara verilecek temsilcilik belgesi yazıları,
22. Yatırım programı,
23. Büyükelçiliklerle ve Başkonsolosluklarla yapılan yazışmalar (personelin çalışma belgeleri dışında),
24. Hukuk İşleri Müdürlüğünden görüş talep yazıları, dava açma ve davanın müracaata bırakılması onayları,
25. Kanun yollarına gidilmesinden vazgeçme onayları (Hukuk İşl. Md. ce uygulanacaktır.),
26. 4734 sayılı Kanun kapsamındaki İhale Onay Belgeleri, İhale Komisyonu Kurulması onayları,
27. 4734 sayılı Kanun kapsamındaki ihale şikâyet dilekçelerine cevap yazıları,
28. Kadroların kullanılması ile ilgili düzenlenen açıktan atama talep formu ve buna ilişkin yazılar, KPSS yoluyla memur alımları için ÖSYM, Devlet Personel Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı’na yazılan yazılar,
29. Taşınmazlarla ilgili Başkanlık Kıymet Takdir Komisyonu kurulmasına ilişkin onaylar,
30. Devlet Memurluğundan çıkarılma tekliflerinin Yüksek Disiplin Kuruluna havale onayları,
31. Müfettiş ve iç denetçi rapor sonuçlarının izlenmesi,
32. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 68. maddesi gereğince yapılan tüm derece terfi ve kadro nakli onayları, aday memurların asalet tasdik onayları,
33. Evrak Ayıklama ve İmha Komisyonu teşkili onayları,
34. Toplu İş Sözleşmesi müzakerelerine katılım yetki onayı,
35. Doğrudan temin yoluyla yapılacak işlere ait onaylar,
36. Belediye meclis gündemi ve meclis toplantısı davet yazıları,
37. İhale kararlarının nihai onayları,
38. 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’ndan kaynaklanan “İta Amirliği” yetkisinden kaynaklanan işlemlere ilişkin onaylar,
39. 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 Sayılı Kamu İhaleleri Sözleşmeleri Kanunu’ndan kaynaklanan “İhale Yetkilisi” yetki ve görevlerine ilişkin onaylar,
40. 5393 Sayılı Kanunun 49. maddesi gereği ilk defa çalıştırılacak sözleşmeli personelin hizmet sözleşmeleri ile yenilenen hizmet sözleşmeleri,
41. Müdürlerin görev ve çalışma belgeleri
42. Yukarıda belirtilenlerin haricinde Kanun, Yönetmelik ve ilgili mevzuat gereği Belediye Başkanı tarafından imzalanması gereken ve yetki devri mümkün olmayan tüm yazılar veya belgeler.

10- BAŞKAN YARDIMCILARININ İMZALAYACAĞI YAZILAR ve ONAYLAR
(Görev bölümüne göre ilgili başkan yardımcısı tarafından)
1. Başkanın görevi gereği makamında bulunmadığı ve acilen ulaşılamadığı zamanlarda; Başkan tarafından imzalanması gereken, ancak özellik ve ivediliği sebebiyle gecikmesinde sakınca bulunan yazılar,
2. Başkanın imzalayacakları dışında kalan bir direktifi, görüş ve öneriyi içeren genelge ve yazılar,
3. Başkanın olmadığı durumlarda, Başkanın görevlendirmesi üzerine 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 33. maddesi uyarınca Belediye Encümeni toplantılarına Encümen Başkanlığı görev ve yetkisi ile Başkanlık etmesi,
4. Kendisine bağlı birimlerin, encümende görüşülmesi gereken konularla alakalı yazı ve onayların paraflanması,
5. Bakanlıklardan bakan imzası dışında gelen yazılara verilecek cevaplar,
6. Kendisine bağlı müdürlüklerdeki müdür dışındaki diğer personelin (vekâlet, izin, istirahat görevli v.b. durumlarda) alınması gereken izin ve vekalet onayları, senelik izin belgeleri,
7. Başkanın imzasını gerektirmeyen ve hizmet akışı ile ilgili Başkan adına yazılan dış yazışmalar,
8. Başkan adına işyerlerinin çalışma ruhsatları,
9. Başkana sunulacak brifinglerin hazırlık çalışmalarını başlatma emir ve bildirileri,
10. Evrak imha listelerinin nihai imha karar onayları,
11. Te’kid yazıları,
12. Kendisine bağlı müdürlüklerin iç hizmet akışı ve düzenlenmesine ilişkin yazılar,
13. Kendine bağlı birimler arasında iç koordinasyonu sağlayıcı yazı veya talimatlar,
14. Kendisine bağlı müdürlüklerin faaliyetiyle ilgili konularda bütün kamu kurum ve kuruluşlarına yazılan bilgilendirme yazıları,
15. Kendine bağlı birimlerin ihtiyaçlarını belirleme ve bu ihtiyaçların karşılanmasına ilişkin yazı ve onaylar,
16. Proje kontrol heyeti oluşturulması onayı,
17. Demirbaş terkini onayları,
18. Belediyemizce kiraya verilen gayrimenkullere ilişkin kira sözleşmeleri,
19. Vali imzası ile gelenler hariç, vali yardımcısı ve İl Müdürlükleri ile yapılan rutin yazışmalar,
20. Müdür dışındaki personelin (işçi-memur) mazeret ve ücretsiz izin onayları, yurtdışı izin onayları ve yazıları.
21. Memur, işçi ve sözleşmeli personelin askere gidiş ve askerden dönüşte göreve başlatılmaları için alınması gereken ayrılış ve başlayış onayları
22. İşçi personelin, kadro müdürlükleri tarafından düzenlenen (toplu) yıllık izin listelerinin onayları ve Toplu İş Sözleşmelerinden kaynaklanan sendikal izin onayları,
23. Kendisine bağlı birimlerin topluca alınan yıllık izin teklif ve onay cetvellerinin ilgili kısmının imzalanması
24. İşçi personelin Disiplin Kuruluna sevk onayları,
25. Belediye Meclisi kararlarının Kaymakamlık ve Büyükşehir Belediyesine gönderilme üst yazıları
26. Hususi pasaport veya temdit yazıları ve formları
27. Ücret karşılığı çalışan stajer ögrencilerin müdürlüklerde görevlendirme onayları,
28. 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 41. Maddesi hükmü gereğince hazırlanacak Stratejik Plan ile ilgili hazırlık çalışmalarını koordinasyon görevi (Mali Hizmetler Müdürlüğünün bağlı bulunduğu Başkan Yardımcısı tarafından uygulanacaktır.),
29. 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 76. Maddesi ve diğer ilgili mevzuat uyarınca toplanması gereken Kent Konseyi ile ilgili koordinasyon görevi (Kültür ve Sosyal İşl. Md. nün bağlı bulunduğu Başkan Yardımcısı tarafından uygulanacaktır.),
30. 2886 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde yapılan kiralama sözleşmelerini imzalama yetkisi (İşlemi yapan birimin bağlı bulunduğu Başkan Yardımcısı tarafından uygulanacaktır.),
31. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 134. maddesi uyarınca nikâh akdinin icrasına dair yetki verilmiş memurlar dışında nikâh kıyma yetkisi (tüm Başkan Yardımcıları tarafından uygulanabilecektir.)
32. 5393 sayılı Kanunun 26. maddesi gereğince Meclis Üyelerinin sorularına verilecek cevaplar (Yazı İşleri Md.nün bağlı bulunduğu Başkan Yardımcısı tarafından uygulanacaktır.)

 11- HUKUK MÜŞAVİRİNİN İMZALAYACAĞI YAZILAR
1. Birimlerden gelen hukuki görüş talep eden yazılar,
2. İdareyi ilgilendiren her türlü hukuk, idare ve ceza davaları ile icra işlemlerini, ait olduğu yargı organı ile dairelerde temsil, ikame ve takip iş ve işlemleri ile ilgili yazılar,
3. Her türlü yargı organı, hâkim ve icra daireleri ile noterler tarafından İdareye izafeten yapılan tebligatların kabul işlemleri ile ilgili yazılar,
4. Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine ilişkin hukuki görüş içeren yazılar,
5. İdari yargı mercilerinde Belediye Başkanlığı aleyhine açılan ve hazineyi ilgilendirmeyen davalarda, temyiz ve karar düzeltmeden feragat edilmesine ilişkin teklif yazıları.

12- MÜDÜRLERİN İMZALAYACAĞI YAZILAR
1. Başkan ve Başkan yardımcıları tarafından imzalanması gerekmeyen yazılar,
2. Gelen evrakın gerekli birime havale edilmek üzere ilgili makamlara sunulması (Yazı İşleri Müdürü tarafından uygulanacaktır),
3. Makamca görülmesi gerekmeyen evrakın gerekli birimlere havalesi (Yazı İşleri Müdürü ve Yazı İşleri Müdürlüğü emrinde çalışan genel kayıt personeli tarafından uygulanacaktır.),
4. Başvuru dilekçelerinin incelenmesi veya bilgi istenmesi için kuruluşlara veya ilgilisine yazılan yazılar,
5. Sicil Amirleri Yönetmeliğine göre sicil amiri olduğu personelin gizli sicil raporlarının düzenlenmesi ve performans değerlendirmelerinin yapılması,
6. Personelin topluca alınan yıllık izin onaylarının teklifi ve onaylandıktan sonra uygulanması, kendisine bağlı memur personelin 657/104. madde D bendi gereği talep ettikleri mazeret izinlerine ait dilekçelerine uygun görülüp, görülmediğine dair derkenaren açıklama getirilmesi,
7. Kendisine bağlı personelin sağlık izinlerine ait yazılar, kendisine bağlı personelin yıllık izin belgelerinin teklifi (daha sonra Başkan Yardımcısı imzasına da sunulacaktır.),
8. Hakediş dosyası ile ilgili Kesin Muayene Raporu, Hakediş Raporu ve dosya ile ilgili diğer yazışmalar,
9. Hizmet akışı ile ilgili kanun, tüzük, yönetmelik v.b. mevzuat gereği imzalanması gereken yazılar,
10. Personelin disiplin uygulamalarına ilişkin mevzuat gereği imzalaması gereken yazılar,
11. Üst makama teklif yazıları,
12. Müdürlük içi talimat yazıları,
13. Muhtelif düzenlemelere ait bilgilendirme yazıları,
14. Emir ve icra niteliği taşımayan müdürlükler arası yazılar,
15. İlçe belediyelerine gönderilen kendi birimiyle ilgili bilgi yazıları,
16. Müdürlükçe yeniden ilgi kurulan yazı ekleri, evrak suretleri parafı veya “aslı gibidir” onayı ile te’kid yazıları,
17. Maaş bordroları ve dosya ile ilgili diğer yazışmalar,
18. Mütekabiliyet esasına göre dış yazışmalar, periyodik, rutin olarak yapılan, istatistiksel bilgi içeren, icra niteliği olmayan, mahiyeti itibariyle üst makamca imzalanması gerekmeyen dış yazışmalar,
19. Vekâlet bırakırken bir üst makama teklif yazısı,
20. Malzeme hizmet dışı tutma raporu onayı ve demirbaş terkini onayı için teklif yazılarının parafı,
21. Dava dosyaları hakkında yazılan müdürlük görüşleri,
22. Başkan Yardımcıları ve müdürler dışındaki personelin görev ve çalışma belgeleri (İnsan Kaynakları ve Eğitim  Müdürü tarafından imzalanacaktır.),
 23. Kıymetli evrak talebi, malzeme talep yazıları ve malzeme sarf raporu onayı,
24. Müdürlüğün maaş ve Taşınır Kayıt Kontrol Yetkililerinin, v.b. teklif yazıları,
25. Amme alacaklarıyla ilgili ödeme emirleri ile haciz varakaları ve üst yazıları, (Mali Hizmetler Müdürü tarafından uygulanacaktır),
26. Devlet İhale Kanunu ve Kamu İhale Kanununa göre yapılan ihalelerde kesin ihale tebliği ve diğer yazışmalar, ( 2886 S.D.İ.K. Emlak ve İstimlak Müdürlüğü- 4734 S.K.İ.K. Destek Hizmetleri Müdürlüğü)
27. Memur personelin kademe ilerleme onayları (İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü tarafından imzalanacaktır.),
28. İşçi-memur-sözleşmeli personelin işe giriş, çıkış bildirgeleri (İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü tarafından imzalanacaktır.),
29. İşçi-memur maaş nakil ilmühaberleri, (İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü tarafından imzalanacaktır.),
30. Daimi yevmiyeli kadrolu işçilerinin toplu sözleşmede belirtilen sendikal izin onayları dışındaki ücretli sosyal izin onayları, (İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü tarafından imzalanacaktır.),
31. Tüm memur personelin yurt dışında geçirecekleri yıllık ve mazeret izinleri ile ilgili onay dışındaki yazışmalar ((İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü tarafından imzalanacaktır.),
32. Teftiş Kurulu Müdürlüğü tarafından birimlere gönderilen “Cevaplı Raporlar”da tenkit edilen konulara verilecek olan cevaplara ilişkin yazılar,
33. İşin mahiyetine göre hazırlanacak özel, idari ve teknik şartnameler ve buna benzer tip şartnameler,
34. Kesin teminat iadesi onayları.
35. Geçici teminat iade yazıları,
36. Müdürlük içi koordinasyonun temini ile ilgili teklif onayları,
37. Hakediş raporlarının onayları,
38. Proje onayları,
39. Birimi ile alakalı iç görevlendirme onayları,
40. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki ihalelerle ilgili olarak; gerekli yazışmaları yapmak üzere davet, ön yeterlilik, ön yeterliliği uygun görülmeyen teklif vermeye davet, aşırı düşük sorgulaması, komisyonların teklif veya başvuru ekinde yer alan belgelerin doğruluğunu teyit için gerekli gördükleri belge ve bilgilerin istenmesi yazıları, karar asıllarının tasdiki, ihale sürecinde yapılan yazışmalar (ilan, davet yazıları... vs.),
41. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamı dışındaki ihalelerle ilgili olarak, ihale sürecinde yapılan yazışmalar (ilan, davet yazıları... vs.), üzerinde ihale kalmayan isteklilere ait geçici teminat iade yazıları, birimlere gönderilen veya mahkemelerce istenen ihale ve encümen karar suretlerinin tasdiki,
42. Üst amirlerin imzasını gerektiren yazıların parafları,
43. Kendisine bağlı çalışan aday memurların asalet tasdik teklif yazıları, staj değerlendirme formlarının imzalanıp, onaya sunulması,
 44. Stajer öğrencilerin staj sözleşmeleri (İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü tarafından imzalanacaktır.),
45. Kendisine bağlı çalışan stajer öğrencilerin okullarına yazılan yazılar,
46. Hususi pasaport ve pasaport temdit formlarının ilgili kısımları (İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü tarafından imzalanacaktır.),
47. İcra müdürlükleri veya başka kurumlardan, ilan edilmek üzere gönderilen yazıların ilan tutanakları ve ilgili kurumlara yazılan üst yazıları (Yazı İşleri Müdürü tarafından imzalanacaktır.),
48. 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 41. Maddesi hükmü gereğince hazırlanacak Stratejik Plan, Performans proğramı ve Faaliyet raporu ile ilgili hazırlık çalışmalarının yürütülmesi görevi, (Bilgi İşlem Müdürlüğünce uygulanacaktır.),
49. 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 76. Maddesi ve diğer ilgili mevzuat uyarınca toplanması gereken Kent Konseyi ile çalışmaların yürütülmesi görevi, (Kültür ve Sosyal İşl. Müdürlüğü tarafından uygulanacaktır.),
50. “Harcama Yetkilisi” yetki ve görevinden dolayı imzalanması gereken evrak, (Bütçe ile ödenek tahsis edilen birim amirleri tarafından kullanılacaktır.)
51.  Başkan tarafından verilecek diğer iş ve işlemler.

13-GENEL HÜKÜMLER
1. Bu Yönerge ile devredilen yetkiler her aşamada Belediye Başkanının onayı ile geri alınabilir.
2. Verilen bu yetkileri kullananlar, kullandıkları yetkiler nedeniyle doğacak her türlü sorumluluğu  kabul etmiş sayılırlar.
3. Başkan Yardımcıları ve birim amirleri bütün iş ve işlemlerin mevzuata uygun ve yukarıda açıklanan çerçeve içinde yürütülmesinden sorumludurlar.

14- YÖNERGEDEKİ BOŞLUKLAR
Bu Yönergede sayılmayan, tasnif ve tarif edilmeyen hususlarda emsalleri dikkate alınır. Tereddüt edilen hallerde Başkanın emrine göre hareket edilir.

15-YÜRÜRLÜK VE YÜRÜTME
1. 10 maddeden oluşan iş bu Yönerge, Çatak Belediye Başkanı tarafından yürütülür.
2. Bu Yönerge, Çatak Belediye Başkanı tarafından onaylandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.

O N A Y

…./03/2017

Hacı Asım Akgül
Belediye Başkanı

 

 

Pazartesi, 20 Mart 2017 14:55

Çevre Temizlik Vergisi

Çevre temizlik vergisi dolu veya boş olmasına bakılmaksızın tüm konut ve işyerlerinden alınmaktadır. Çevre temizlik vergisinin mükellefi binayı fiilen kullanandır.

Boş Binalar İçin Çevre Temizlik Vergisinin Kapsamı Nedir?

Boş binalarda çevre temizlik vergisi mükellefi binanın sahibidir. Ancak boş binaların çevre temizlik vergisi aşağıdaki biçimde değerlendirilir.

    1. Çevre temizlik vergisi beyannamesi, mükellef olunduğunda bir defa verilir. Takip eden yıllarda binayı kullanan değişmediği sürece yeniden beyanname verilmez.

    2. Çevre temizlik vergisi, birinci taksiti Mart-Nisan-Mayıs aylarında, ikinci taksiti Kasım ayında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir. Dileyen mükellef birinci taksit döneminde veya daha önce tümünü de ödeyebilir.

    3. Çevre temizlik vergisi her yıl Maliye Bakanlığınca saptanan yeniden değerleme oranının yarısı kadar arttırılarak hesaplanır.

Çevre Temizlik Vergisi Ödeme Koşulları Nelerdir?

    1. Çevre temizlik vergisi (çöp vergisi) taşınmazı kullanan tarafından Ocak ve Temmuz aylarında ilgili belediyeye iki eşit taksitle ödenir.

    2. Çevre temizlik vergisinin yıllık artırım oranı her yıl bakanlar kurulunca belirlenen emlak vergisi yeniden değerleme oranının yarısı kadar arttırılır.

    3. Mükellefler mesken veya işyerlerinin boş olduğunu belgelendirmesi halinde bu taşınmazların boş oldukları sürece çevre temizlik vergisinin yukarıda belirtilen ilkeleri doğrultusunda değerlendirilir. Bu da tahakkuk eden verginin yaklaşık yarısının ödenmesine isabet eder.

Çevre Temizlik Vergisini Kimler Öder?

         Çevre temizlik vergisi, bina/apartman katında ikamet edenler veya işyerini kullananlar tarafından yılda iki kez ödenmektedir. Vergiyi ödeyebilmek için çevre temizlik vergisi bildirim formunun (görmek için lütfen tıklayın) doldurulması gerekmektedir. Bildirim formu bir defaya mahsus olmak üzere doldurulur. Sonraki işlemler ve değişiklikler için çevre temizlik vergisi mükellef sicil numarası ile takip edilebilir.

Satış ve Taşınma Durumlarında Yapılacak İşlemler Nelerdir?

         Herhangi bir adres değişikliği ya da emlak ve satımlarında bağlı bulunulan belediyenin, bu durumdan haberdar edilmesi gerekmektedir. Kişi mülkün sahibi ise mülk satıldığında, kişi kiracı ise taşındığında bağlı olunan belediyenin Hesap İşleri Müdürlüğüne, bir dilekçe (görmek için lütfen tıklayın) ile başvurarak değişikliklerin bildirilmesi gerekmektedir.

Yanlış Bir Vergilendirme İşlemi Olursa Bu Durum Nasıl Düzeltilir?

Eğer herhangi bir şekilde yanlış vergilendirmeye tabi olunursa, yanlış vergilendirilmenin düzeltilmesi için bağlı bulunulan belediyeye bir dilekçe ile başvurularak, yanlışlığın düzeltilmesi istenebilir.

Sayfa 1 / 5

Mahallelerimiz

Ağaçlık, Akçabük, Alacayar, Aşağınarlıca, Atlıhan,Bilgi, Boyunpınar, Çılga, Dalbastı, Derebaşı, Dokuzdam, Eliaçık, Görentaş, Işınlı, Kaçıt, Konalga, Korulu, Narlı, Onağıl, Övecek, Sırmalı, SözverenSugeldi,Teknecik,Toyga, Uzuntekne, Yukarınarlıca

Sosyal Medya

Adresimiz

Adres : Çatak belediye Başkanlığı, Cumhuriyet mahallesi, Atatürk caddesi, No: 7, Çatak, Van

Tel      : +90 432 512 28 91

WhatsApp   : 0530 028 10 10

E-Mail : catakbelediyesi@catak.bel.tr